ÍGY ÉLÜNK ÉS DOLGOZUNK FÜZESGYARMATON ÉS A GYULA ÉS KÖRNYÉKE SZÓRVÁNY GYÜLEKEZETBEN…

2005. 12. 05.

Isten gondviselő szeretete megsegített az ősz folyamán is, hogy kis egyházközségünk élete töretlenül folyjon minden nehézség ellenére. Az október eleji műtétemből a sok tennivaló is segített viszonylag rövid idő alatt talpra állni. Ötnapos műtöttként már istentiszteletet tartottam, igaz csak az Úrasztala mellől, mert a szószék túl magasnak bizonyult. Az októberi ünnepeket nem lehetett elodázni, mert mindenik nagy szellemi-lelki és nemzeti üzenetet hordoz.

Október 22-én részt vettünk a fiatalság megemlékezésén és gyertyagyújtásán az iskola előtti parkban felállított kopjafánál. Újra hallgathattuk a székelyderzsi Zoltáni Zsolt, Dévai Nagy Kamilla-tanítvány, gitárművész csodálatos játékát és énekeit.

Október 23-án jelen voltunk a városi ünnepségen és Barta János gondnokkal koszorút helyeztünk el az emlékezés oszlopánál egyházközségünk nevében. Ugyanaznap 11 órakor ünnepi istentisztelet volt templomunkban. A megemlékezés emelkedettségét szolgálta az előző este hallott Zoltáni Zsolt, gitárművész előadása, amely után a templomkertben elhelyeztük virágainkat az l956-os „Mi nem felejtünk”emlékkőnél.

Október 3o-án, a Reformáció emléknapján ünnepi istentiszteletet tartottunk, versekkel tisztelegve a hitvalló reformátorok emléke előtt. Délután a Borostyánkert Idősek Otthonában tartottunk istentiszteletet és lelkigondozást szép érdeklődő közösségnek.

November 1-jén délután szeretteinkre emlékeztünk a Halottak Napján. Az istentisztelet bensőségességét szolgálták az alkalomszerű versek és énekek.

November 4-én Csokonai Vitéz Mihály irodalmi estet tartottunk a Városi Könyvtárban, amit megtisztelt jelenlétével városunk polgármestere is. Az est végén megemlékeztünk az l956-os forradalom eltiprásáról is alkalomhoz illő verseket és énekszámokat adva elő. Hittanosaink, főiskolásaink és presbiterasszonyaink most is megfitogtatták lelkesedésüket. November 7-én Rázmány Csaba püspök társaságában jelen voltam a Magyar Biblia Alapítvány ünnepségén, amelyen az új bibliafordítás 3o évét és az új fordítás revideálásának/átdolgozásának/ l5 évét méltatták teológusok, fordítók. Az előadások szünetében megtekinthettem egy csodálatos kiállítást a Biblia történetéről.

November hónapban is tovább folytattuk az erdélyi árvízkárosult testvéreink megsegítésére indított gyűjtést. Ennek eredményeként az eddigi 335 ezer forint mellé újabb 45 ezer forintot fizettünk be a Magyarországi Unitárius Egyház számlájára. Karácsony táján minden adományozónknak, akik megadták címüket, megküldjük köszönő üdvözletünket. November l2-én nagy részvét mellett eltemettük a váratlanul meghalt Sárvári Sándorné, 73 évet élt, Békéscsabára költözött testvérünket. Férjét, örökös presbiterünket ezelőtt 4 évvel veszítette el. Azóta nem találta helyét, testvéreihez, lányához és unokáihoz költözött közelebb, de mindig visszavágyott szeretett szülőföldjére, ismerősei, barátai közé. Most végleg hazajött megpihenni, megnyugodni ősei földjében. Pihenjen csendesen.

November l9-én Bélmegyeren nyugdíjas klubjainkkal vetélkedőt tartottunk. Mintegy 2oo ember gyűlt össze. Mind a megyeri, mind pedig a füzesgyarmati klubjaink egyéni és közös éneklésben sikereket értek el, kategóriáikban az első három között végeztek.

November 2o-án délután tartottuk ez évi utolsó szeretetvendégséggel egybekötött gyermekistentiszteletünket. A „szolgálatot” Czeglédi Edit középiskolás és Csordás Gergő hittanos végezték. Felolvasással, versekkel és énekszámokkal emlékeztünk meg Dávid Ferenc, egyházalapító püspökünkről. Még soha ennyi tombolát nem nyertek gyerekeink, mint ez alkalommal. Az ajándékok Mikulás és Karácsony felé mutattak. Köszönet érte minden adakozónak!

November 26-án tartottuk meg Gyulán az elmúlt évben kezdeményezett unitárius konferencia folytatását. Sikeréről a megyei lap is méltató cikkben emlékezett meg. A körzeti rádió interjút is készített velem. A konferencia teljes anyagát a helyi, városi TV is felvette és be fogja mutatni. Lapunkban is olvasható egy beszámoló Kelemen Miklós, az egyik előadó tollából. A konferencián mintegy 6o résztvevő volt, nagyobb részük más vallású.

November 27-én meggyújtottuk az első adventi gyertyát. Itt mondjuk el, hogy egy háromtagú szeghalmi baráti kör egész ősszel átjárt hozzánk a templomba és állandó résztvevőjévé vált istentiszteleteinknek, megemlékezéseinknek. Az istenkeresés vezette hozzánk, kívánjuk, hogy találjanak kis közösségünkben lelki nyugodalmat és békességet.

Ezen a napon emlékeztünk meg az ismerősök jelenlétében Szelley Andrásné Berg Zsuzsanna, Ausztráliába kitelepedett tetsvérünk haláláról. A 9o-es évek elején hűséges templomjáró hívünk volt egészen addig, amíg elment családja után . 82 évet élt. Emléke legyen áldott.

Ugyanezen a napon szintén meggyújtottuk az adventi gyertyát a Borostyánkert Idősek Otthonában tartott istentiszteleten, amelyre a hívek a szokásos érdeklődéssel jöttek el.

Egész novemberünk annak jegyében telt el és így lesz ez az adventi időszakban is, hogy méltóan felkészüljünk a karácsonyi ünnepekre. Városunk történetében először, az én javaslatomra és vállalásomra , városi karácsonyt fogunk rendezni az egyházak, az iskolák, a civil szervezetek részvételével. A betlehemes játékot, mintegy l4 énekbetéttel ,én fogom rendezni. Boldogsággal mutatjuk meg erdélyi és unitárius értékeinket a több ezer férőhelyes sportcsarnokban. Az ünnepség december 21-én délután 3 órakor lesz. Úgyszintén készülünk saját Szentesténkre is egy pásztorjáték bemutatásával, gyermekeink megajándékozásával és az Unitárius Alapítvány díjainak kiosztásával szépítve meg ezt az estét.

A készülődés közepette vettem részt a november 3o-i budapesti könyvbemutatón, a december 1-jei közös elnökségi ülésen és a december 3-i rendkívüli Egyházi Főtanácson.

Az eredményes ünneplés érdekében a napi elfoglaltságom mellett járjuk feleségemmel a klubokat, dalárdáinkat tanítani, az iskolákat, a gyermekeket összetoborozni és összehangolni.

December 6-án részt vettem Budapesten a Magyar Biblia Alapítvány évzáró, kuratóriumi gyűlésén, amelyen elemeztük 2oo5. év sikereit, eredményeit.

December 9-én megtartottuk az esztendő utolsó irodalmi estjét a Városi Könyvtár támogatásával. Most nem egy író vagy költő műveivel foglalkoztunk, hanem „Karácsony a magyar irodalomban” címmel adtunk elő halhatatlan verseket és énekeket.

December 1o-én klubjainkkal karácsonyi előzetest tartottunk az „Életet az Éveknek” rendezésében. 17-én Luca-napi vígasságot szervezünk a klubok részvételével.

December 17-én, délután 2 órakor a már ismert Zoltáni Zsolt gitárművész ad adventi hangversenyt templomunkban. A gitárszámok közt szavalóink karácsonyi verseket adnak elő. Ez az alkalom is az egész várost szólítja meg felekezetre vagy ideológiára való tekintet nélkül. Zoltáni Zsolt gyakori jelenléte nem cél nélküli a városunkban. Egy ideje azon fáradozunk, hogy Székelyderzs és Füzesgyarmat között megszülessen a testvérkapcsolat. Jó úton haladunk, én már írtam a székelyderzsi lelkésztestvéremnek, aki az ottani vezetéssel készíti az utat a baráti látogatásra. Itt pedig a fiatalság lelkesedik e kapcsolat létrejöttéért.

December l9-én az Idősek Otthonában lesz ökumenikus karácsonyi ünneplés. 2o-án Bélmegyeren tartunk teadélutánt, karácsonyi szolgálatommal az Erdélyt szerető és látogató /és segítő!/ klubtagjainknak, énekeseinknek Az Őszi Napfény füzesgyarmati klubban 22-én lesz karácsonyköszöntés. 23-án délután a szomszédos Darvason lesz egy nevezetes keresztelő. 24-én délután 5-kor tartjuk templomunkban a már említett karácsonyfa-ünnepélyt. A fenti jeles alkalmakat a helyi kábel TV műsorára tűzi és a két ünnep közt bemutatja a városnak.

25-én Úrvacsorás ünnepi istentiszteletet tartunk 11 órától. Délután fél kettőkor elvisszük az ünnepet a Borostyánkert Idősek Otthonába. Délután fél négykor Gyulán tartunk istentiszteletet és osztunk Úrvacsorát. 26-án délelőtt Füzesgyarmaton lesz templomozás.

December 31-én, Szilveszter éjszakáján fél tizenkettőkor búcsúztatjuk istentiszteleten az Óesztendőt és köszöntjük az Újévet. Újév első napján részt veszek a budapesti Nagy Ignác utcai templomunkban tartandó ünnepi istentiszteleten, amelyen Rázmány Csaba püspök prédikál, és amely után ünnepi fogadás lesz az Újév köszöntésére a Püspökség rendezésében.

Így értünk, érünk Isten áldásával a 2oo5-ös esztendőnk végére. Legyen hála és köszönet a reménység Istenének mindenért, amiben részesített. Minden istengyermekének áldott Ünnepeket és gyönyörű Új Esztendőt adjon az Isten! Bort, búzát, békességet! (b.l.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük