„50 év jóban és rosszban”

Különös nap május első szombatja hat év óta Füzesgyarmat város életében. (Idén a második szombat, május 8-a az európai uniós csatlakozás miatt!)

A Nők Egyesülete Ványi Margit lelkiismeretes irányításával és kezdeményezésével 6 évvel ezelőtt elindította a fentnevezett emlékezéssorozatot. Volt, amikor a televízió is – közbenjárásunkra – közvetített erről a szép eseményről. Ebben az esztendőben három házaspár állt az emlékezés ünnepi központjában. Molnár Mátyás és Pásztor Emma, Tóth Lajos és Kovács Marianna, valamint Gyáni Endre és Nagy Margit 50 esztendővel ezelőtt indultak el közös útjukon. Számunkra különösen nagy büszkeség, hogy a harmadik házaspár éppen az, amelyiknek asszonya a mi „könyves Margitkánk”, akiről az elmúlt év végén bővebben cikkeztünk, hiszen az unitárius gyülekezet legkiválóbb gondnoka azóta, amióta „feltámadt” a füzesgyarmati egyházközség, 1990 óta.

A megható és felemelő ünnepségen köszöntötte a jubilálókat a Nőszövetség, az országgyűlési képviselőnk, Vígh Ilona, a városunk polgármestere Várkonyi Imre és sokan mások, szép műsorral köszöntötték őket a különböző csoportok és szervezetek. Margitkánk óhajának megfelelően a házassági megáldás és eskü megújítását jelen sorok írója, Balázsi László lelkész-püspökhelyettes és neje Balázsi Mária énekvezér végezte. (Akik egy gyönyörű nótacsokor összeállítással is kedveskedtek az ünnepelteknek, egy-egy virágcsokrot adtak át nekik, és a PRO

URBE díjjal a tavaly őszön kitüntetett gondnokasszonynak egy értékes Szitás Erzsébet (a falu-város híres festőnője!) Kodály-képet nyújtottak át emlékül. E helyen is, áldva az ünnepség többi résztvevőjét, kívánunk a mi Margitkánknak és férjének, Endre bátyánknak (akihez szoros barátság fűz) erőt, egészséget, Isten szerető gondviselő áldását, hogy még sokáig közöttünk maradhassanak, és a majdnem teljes egészében unitárius család mindig nagyon büszke lehessen a hitvalló, keresztény magyarságukban megmaradó nagyszerű elődökre, az unitárius nagymamára, dédmamára és református nagypapára és dédpapára!

Úgy legyen!

/2004. 05. 08./

B. L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük